Phishing?Pharming?Spoofing?...

Phishing?Pharming?Spoofing?...Prevare na internetu

 

Šta je Phishing,šta je Pharming? Šta je Spoofing? Koje su najčešće kradje i prevare na internetu? Da li treba da verujete svemu što vam stigne putem email-a?...Lažno predstavljanje,kradja indetiteta ili podataka,internet kriminial...to se ne dešava samo nekom drugom to može i vama da se desi.Ljudi u Srbiji su bili dobrim delom zaštićeni od ovakvih stvari zahvaljujući pre svega ,,super brzom razvoju internet tehnologije ,, (ovo je sarkazam ) i time slabijim korišćenjem interneta u poslovne svrhe.Dolaskom ADSL-a i kablovskog interneta kao i mogućnošću online plaćanja a dogodine ( bože zdravlja ) i PayPal-a stvara se mogućnost ekspanzije internet kriminala na ovim prostorima.

Phishing
Lažno predstavljanje na bilo kom internet servisu koje ima za cilj da se korisnik prevari i da se od njega izvuku lični podaci i iskoriste da se žrtva opljačka zove se phishing.Najprostiji primer za to je lažni email u kojem se lopov predstavlja kao predstavnik vaše banke koji samo želi da potvrdite vaše podatke u banci,najčešće u cilju bolje zaštite.Tako će te odati svoje podatke iz banke,a njih će lopov da iskoristi za podizanje para sa računa ili on-line plaćanjem svojih.

Pharming
Posebna grupa u okviru phishinga naziva se pharming. U pharmingu kriminalci pokušavaju putem lažnog linka koji ste dobili u email-u da vas skrenu na lažni sajt vaše banke ( koji pritom izgleda potpuno isto kao i pravi ) na kojem će te ostaviti lične podatke i time omogućiti prevarantu da vas opljačka.
 
Spoofing
Spoofing u širem smislu znači da ste dobili poruku u nekom internet obliku od osobe koju poznajete i imate poverenja u nju.U stvari vi ste dobili poruku od osobe koja je na neki način ukrala virtuelni indetitet osobe koju poznajete.Tipičnim lažnim predstavljanjem lopov pokušava da izvuče vaše internet podatke.Postoje tri tipa spoofinga na internetu:
 Email spoofing - Relativno prostim menjanjem uzglavlja email poruke dobijate poruku koja liči ili je ista kao email koji stiže iz banke.Ako se upecate poslaće te podatke i time svesti vaš račun na nulu.Tipičan primer za to je spam.Više od 80 procenata email-ova na internetu čini spam.Najčešće poruke koje dobijate u ovakvim email porukama su da vam je istekla lozinka ili zbog sigurnosti morate da promenite lozinku na vašem paypal nalogu ili računu u banci u neki niz znakova koji je dat u poruci ili će u protivnom vaš nalog biti izbrisan.
 IP spoofing ( internet protocol spoofing ) - Sve što radite na internetu stiže ili se šalje u paketima,svaki paket nosi adresu svog pošiljaoca. Ideja internet kriminalaca sastoji se u tome da se stvore paketi sa lažnom adresom izvora. Ovakav vid se koristi prilikom napada na mrežnu infrastrukturu,gde se pokušava da se zavara operativni sistem računara primaoca i njegovi sistemi za autentifikaciju kako bi napadači preuzeli kontrolu nad računarima i lokalnom mrežom.
 URL spoofing - To je pokušaj da se  Universal Resource Locator ( URL ) ili ti adresa lažne web stranice prikaže kao URL prave stranice.Za ovu metodu se najčešće koriste sigurnosne rupe u browserima.Lažne web adrese dobijate najčešće u email porukama a na njih odlazite nesmotrenim kliktanjem na linkove u email poruci.

Saveti o zaštiti
- Uvek u vašem browseru kucajte adresu sajta vaše banke ili bilo koje druge institucije koja ima vaše poverljive podatke
- Nikad ne idite na sajtove gde koristite poverljive podatke putem linkova koje ste dobili u email-u već isključivo kucanjem adrese u browseru
- Ako ste dobili email iz vaše banke sa nekim nalogom za promenu podataka,proverite tačnost telefonom ...
Ključ uspeha svake zaštite je čovek.Ako vi zatajite neće vam pomoći ni kompjuter najnovije generacije ni licencirani ni nelicencirani antivirus program.Morate biti uvek oprezni i sumnjičavi. Za svaki sajt ili email na kome ostavljate lične podatke ako niste 100 odsto sigurni u njega nemojte ni ostavljati podatke,ne otvarajte sumnjive email poruke,ne šaljite putem email.a svoje lične podatke.... OPREZNOST JE MAJKA SIGURNOSTI