Računar neće da podigne sistem

Računar neće da podigne sistem

 

Računar neće da podigne sistem
 Postoji bezbroj razloga zašto računar neće da podigne sistem. Tipični simptomi su prazan ekran, plavi ekran, konstantno resetovanje računara prilikom podizanja sistema,računar je u potpunosti mrtav. Postoji nekoliko razloga za svaki od tih simptoma. Rešavanje problema računara koji neće da podigne sistem može biti spor proces, ali ako se pozabavite sa problemom možete vrlo brzo doći do toga ko ili šta pravi problem.
 
Moj računar ima prazan ekran
Ako prilikom paljenja računara čujete da hard disk radi i lampice na kućištu se pale a i dalje dobijate crn ekran to može da ukazuje na problem sa monitorom ili grafičkom kartom.Trebalo bi prvo proveriti monitor ( najbolje na drugom računaru) ako je monitor dobar proverite da li možete ući pritiskom na dugme f8 prilikom paljenja računara u safe mod.Ako možete ući u safe mod onda problem može biti u grafičkoj kartici ili u drajveru za grafičku kartu. Ako ne možete ući ni u safe mod onda treba proveriti hardver računara.Preporučujem Linux live CD. Podizanjem Linux live sa CD-a možete proveriti rad memorije,grafičke kartice,matočne ploče i većine ostalih uredjaja spojenih na računar.Ako možete podići Linux live onda je problem najverovatnije u hard disku ili u instalaciji Windows-a.Pokušajte sa reinstalacijom operativnog sistema.

Moj računar se restartuje prilikom paljenja
Ako se vaš računar konstantno restartuje prilikom podizanja sistema to verovatno znači da je u pitanju neki deo hardvera ili je sistem napravio mrtvu petlju zbog nekih problema unutar samog sistema.Za proveru memorije pokušajte sa nekim od alata koji proveravaju ispravnost memorije,za proveru hard diska ako možete ući u safe mod možete koristiti alatku chkdsk u samom Windowsu.Da biste pokrenuli chkdsk idite ma Moj Kompjuter,desnim klikm miša odaberite particiju koju želite da proverite,zatim odaberite Svojtva.Pod karticom Alati videće te deo za provere,kliknite na Check Now i obeležite automatsko popravljanje grešaka.Ako ni to nije pomoglo opet ostaje reinstalacija Windows-a.

Računar je u potpunosti mrtav
Ako se kad pritisnete dugme za paljenje računara ništa ne dešava to može biti problem u napajanju,matičnoj ploči,procesoru....Prva stvar koju trebate uraditi je isključivanje svih perifernih uredjaja kao što su zvučnici,CD,skeneri.štampači.... i probati ponovo da upalite računar ako je rezultat isti probajte sa zamenom napajanja koje je najjednostavnija stvar u servisu računara.

Ne postoji mnogo stvari koje možete uraditi kako bi rešili problem sa hardverskim komponentama, osim zamena istih.Ali ako je vaš problem povezan sa softverom uvek možete ponovo reinstalirati ili instalirati Windows.