Laptop baterija

Laptop baterija

 

Laptop baterija
 Evo nekoliko saveta koji će vam pomoći da iz baterije izvučete maksimum,a da vam ona pri tom potraje što duže.
- Litijum jonskim baterijama nije potrebno formatiranje.Novu bateriju dovoljno je jednom do kraja isprazniti i napuniti do kraja,čime se inicijalizuje ugradjena elektronika.
 - Potpuno pražnjenje i punjenje ponovite na svakih nekoliko meseci korišćenja ili otprilike na svakih 30 potpunih ciklusa punjenja i pražnjenja radi ponovne kalibracije elektronike koja pokazuje preostali kapacitet.U suprotnom može doći do toga da operativni sistem dobija netačne podatke i tako da pokazuje potpuno pogrešno ispražnjenost baterije.
- Izbegavajte pražnjenje baterije do kraja jer joj to skraćuje radni vek.Litijum-jonske baterije mnogo bolje podnose više delimičnih punjenja i pražnjenja nego jedno potpuno.
- Baterije nikad ne držite na vrućim mestima,na suncu,u vrućem automobilu i slično.Ako bateriju ne koristite najbolje je da je čuvate na hladnom mestu i ispražnjenu na 40% kapaciteta.Nipošto ne bacajte bateriju u vatru jer može doći do eksplozije.
- Ako duže vreme napajate računar iz ispravljača,naročito kad su velike vrućine,bilo bi dobro da izvadite bateriju da se nebi grejala.Takodje,pri napajanju računara iz baterije trudite se da računar postavite tako da ne ometate protok vazduha za hladjenje.
 - Održavajte kontakte na bateriji i računaru čistim.Loš kontakt na pozitivnom i negativnom terminalu izazvaće preterano zagrevanje.Ako se to desi na pomoćnim priključcima,računar može da dobije pogrešne podatke o stanju baterije,što će izazvati pogrešan prikaz preostalog kapaciteta,nepotpuno pražnjenje i punjenje i druge neželjene efekte.